Τα πέλλετ ή συσσωματώματα ξύλου είναι είδος καυσίμου, φιλικό προς το περιβάλλον, που παράγεται από ξύλο ή από βιομάζα. Κατασκευάζονται κυρίως από πριονίδι ή άλλα απόβλητα από πριστήρια και μονάδες επεξεργασίας ξύλου.
Στην εφοδιαστική αλυσίδα ( logistics ) υπάρχει το εξής αξίωμα, θεμελιώδες και απαράβατο : δεν μπορείς να είσαι καλύτερος από τον καλύτερο προμηθευτή σου. Έτσι λοιπόν ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς μας είναι και η επιλογή των καλύτερων κατασκευαστών ενεργειακών τζακιών.
Μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που δέχομαι από τους πελάτες μου είναι και η ακόλουθη : Από πού θα πάρει αέρα για την καύση το τζάκι ή η ξυλόσομπα ; Θα είναι απέξω από το σπίτι, από μέσα, πως θα αναπληρωθεί, πόσο αέρα χρειάζεται για να λειτουργήσει, θα ανοίξουμε θυρίδα εισαγωγής , θα κατασκευάσουμε αγωγό σε περίπτωση που το τζάκι δεν εφάπτεται με εξωτερικό τοίχο ;
Η καμινάδα είναι η μηχανή που οδηγεί όλο το σύστημα θέρμανσης με ξύλα. Καμία σόμπα ή τζάκι δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς μια καλή καμινάδα. Μια καλή καμινάδα εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ενεργειακού μας τζακιού η της σόμπας και παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα :
Η οικονομική κρίση μας έκανε να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι και η θέρμανση. Το τζάκι επέστρεψε στα σπίτια μας και αυτό διότι προσφέρει μια πιο οικονομική, εναλλακτική θέρμανση.
Η φωτιά συντέλεσε στην εξέλιξη του ανθρώπινου γένους, καθώς χάρη στη χρήση της, οι πρόγονοι μας κατάφεραν να παρέχουν ζεστασιά, βελτιώνοντας σε σημαντικό βαθμό το βιοτικό τους επίπεδο. Το τζάκι στα αρχαία χρόνια λεγόταν εστία και αποτελούσε το κέντρο γύρω από το οποίο κτιζόταν η οικία.
Τα ενεργειακά τζάκια έχουν μπει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Με μία πρόχειρη αναζήτηση σε εφημερίδες, περιοδικά και δημοσιευμένα στο διαδίκτυο άρθρα που αφορούσαν την κατασκευή η την διακόσμηση του σπιτιού , μόλις πριν 10-15 χρόνια, το κύριο ερώτημα για το είδος του τζακιού που επρόκειτο να τοποθετηθεί ήταν χειροποίητο τζάκι, φτιαγμένο στο χέρι από μάστορα, η προκατασκευασμένο τζάκι από κάποια εταιρεία που παρήγαγε τζάκια με πυρότουβλο η με μαντέμι.
Η μετατροπή ενός παραδοσιακού ανοικτού τζακιού σε ενεργειακό γίνεται συνήθως σχετικά εύκολα, χωρίς πολλά μερεμέτια και χωρίς μεγάλη ενόχληση για τους διαμένοντες στο σπίτι. Η μικρή δε ενόχληση είναι αμελητέα ποσότητα σε σχέση με τα μόνιμα και πολλαπλά οφέλη που έχει να αποκομίσει ο νοικοκύρης του σπιτιού.Οι συσκευές θέρμανσης που τοποθετούνται εσωτερικά του υπάρχοντος τζακιού, έτσι ώστε να το αναβαθμίσουν σε ενεργειακό αποκαλούνται ένθετες ενεργειακές κασέτες η κασέτες αναβάθμισης τζακιού.