Blog

Ανακαίνιση στα δύσκολα χρόνια

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ

Τα προηγούμενα της οικονομικής κρίσης χρόνια η χώρα μας έζησε μία πρωτοφανή άνθηση στην οικοδομική και κατασκευαστική δραστηριότητα. Εκατοντάδες χιλιάδες νέα διαμερίσματα και μονοκατοικίες ανοικοδομήθηκαν την δεκαπενταετία από το 1995 έως και το 2010 προσφέροντας στέγαση σε χιλιάδες νοικοκυριά αλλά και εργασία σε χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται στα διακόσια περίπου επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή. Τα φθηνά επιτόκια και η , πολλές φορές χωρίς μέτρο, προσφορά χρήματος από τις τράπεζες ώθησαν πολλούς από εμάς είτε να αγοράσουμε διαμέρισμα είτε να ανοικοδομήσουμε , αγοράζοντας το οικόπεδο, την δική μας μονοκατοικία.
Από το 2010 όμως και μετά, όταν σταμάτησε ο τραπεζικός δανεισμός και τα διαθέσιμα μετρητά περιορίστηκαν σε δραματικό βαθμό σημειώθηκε καθίζηση στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών και οι νέες κατασκευές όπως και οι πωλήσεις διαμερισμάτων ή κατοικιών υποχώρησαν σε πρωτοφανή επίπεδα. Η κρίση έπληξε περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο την οικοδομή.

Ταυτόχρονα όμως και δειλά- δειλά κάτι άρχισε να κινείται στο χώρο των ανακαινίσεων παλιών κατοικιών και διαμερισμάτων. Με την οικονομική στενότητα που υπάρχει για κάποιους κατόχους παλιών κατοικιών, είναι μονόδρομος το να επισκευάσουν και να ανακαινίσουν το σπίτι τους. Για λόγους στέγασης ή και για λόγους εμπορικής εκμετάλλευσης η ανακαίνιση αποτελεί μια πολύ καλή πρόταση όταν οι υπόλοιπες επιλογές έχουν εκ των πραγμάτων περιοριστεί.

σχεδιασμός ανακαίνισης

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ

Αν λοιπόν έχετε στο νου σας την ανακαίνιση του σπιτιού σας θα προσπαθήσουμε περιληπτικά να περιγράψουμε τα βασικά στάδια για μια εκ βάθρων ολική ανακαίνιση.

1. Σημαντικό κομμάτι της ανακαίνισης έχει ο σχεδιασμός του νέου σας σπιτιού. Σχεδιάστε την θέση των επίπλων, των ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών , επιλέξτε τα χρώματα, φωτισμό , βιβλιοθήκες, ράφια ή ντουλάπια που θα δημιουργηθούν. Διαλέξτε επίσης τα πλακάκια για το μπάνιο και την κουζίνα, τα παρκέ για τα δάπεδα, τα νέα σας κουφώματα ή το νέο σας ενεργειακό τζάκι. Σχεδιάστε τα στο μυαλό σας, στο χαρτί ή στον υπολογιστή, επιλέξτε τα υλικά, κάντε ένα προϋπολογισμό κόστους και εργασιών και υλικών. (budget στα νέα ελληνικά) .

2. Εκκίνηση της ανακαίνισης. Προηγείται όλων των εργασιών ο έλεγχος ή διακοπή των δικτύων : ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, αποχέτευση, φυσικό αέριο. Ο υπεύθυνος της ανακαίνισης πρέπει να έχει πλήρη γνώση για τις γραμμές των δικτύων και για λόγους ασφαλείας.

3. Απομάκρυνση παλιών επίπλων, πάγκων κουζίνας και ηλεκτρικών συσκευών, αποξήλωση πλακιδίων ή παρκέ και ειδών υγιεινής. Αφαίρεση παλιών θερμαντικών σωμάτων, φωτιστικών, γύψινων, κουφωμάτων ακόμα και των σοβάδων από τους τοίχους αν χρειαστεί. Απομάκρυνση των μπάζων.

4. Η ώρα της δημιουργίας.

Ο υδραυλικός μας αναλαμβάνει τις απαραίτητες εργασίες για την σωστή εγκατάσταση της παροχής νερού εκτός από τον νιπτήρα και τον νεροχύτη και στις ηλεκτρικές συσκευές που απαιτούν παροχή νερού για την λειτουργία τους ( πλυντήριο ρούχων και πιάτων ). Έλεγχος ή ανακατασκευή του δικτύου της αποχέτευσης.

Ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Νέες γραμμές για τον φωτισμό ή πρίζες. Αν η ηλεκτρολογική εγκατάσταση είναι αρκετά παλιά θα χρειαστείτε αλλαγή πίνακα για να λειτουργούν σωστά οι νέες συσκευές σας. Με γνώμονα πάντα την ασφάλειά σας ο ηλεκτρολόγος μας θα σχεδιάσει και θα δημιουργήσει το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να είναι επαρκές για τις ανάγκες σας και πάνω από όλα ασφαλές. Σε συνεργασία με τον ηλεκτρολόγο μας θα πρέπει να επιλέξετε τα φωτιστικά σας γιατί ο επαρκής φωτισμός είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για άνετη και χαρούμενη διαβίωση στον χώρο σας.

Δημιουργία νέων τοίχων, χωρισμάτων ή δωματίων. Από γυψοσανίδα ή κτιστοί με τούβλα.

Σειρά τώρα έχουν τα δάπεδα. Πλακάκια , παρκέ ή μάρμαρα : εξαρτάται από τον διαθέσιμο προϋπολογισμό σας, οι επιλογές πολλές και οι ποιότητες το ίδιο. Μετά την τοποθέτηση των πλακιδίων στο μπάνιο θα πρέπει να τοποθετηθούν τα είδη υγιεινής σε περίπτωση βέβαια που έχετε επιλέξει νέα ή έχουν αφαιρεθεί.

Κουφώματα αλουμινίου. Πολύ σημαντικό μέρος της ανακαίνισης και για πολλούς ο βασικός λόγος για να ξεκινήσουν μια ανακαίνιση. Τα νέα κουφώματα σας εξασφαλίζουν ενεργειακή αναβάθμιση, οικονομία, ζέστη τον χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι και βέβαια περιορισμό των θορύβων από το εξωτερικό του σπιτιού. Δώστε λοιπόν ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή των νέων σας κουφωμάτων μπορεί να αποφύγετε πολλά μελλοντικά προβλήματα.

Δημιουργία ραφιών, ντουλαπιών, πάγκων κουζίνας. Ο ξυλουργός ή ο γυψοσανιδάς μας θα δημιουργήσουν τους απαραίτητους αποθηκευτικούς χώρους στα σημεία που εσείς θέλετε για να έχουν και την σωστή αισθητική. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε από γυψοσανίδα στο σαλόνι σας μία σύνθεση που θα τοποθετήσετε τα βιβλία σας, τις συσκευές ήχου και εικόνας, τα μπιμπελό σας ή να περικλείει ακόμα και το τζάκι σας.

Εγκατάσταση των θερμαντικών σωμάτων, κλιματιστικών ( αν υπάρχουν) , ή του νέου σας ενεργειακού τζακιού. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι υπάρχει καμινάδα ή μπορεί να περαστεί από την αρχή νέα.

Βάψιμο του σπιτιού σας. Αφού έχετε επιλέξει τα κατάλληλα στο γούστο σας χρώματα το συνεργείο μας από τους ελαιοχρωματιστές αναλαμβάνει το βάψιμο του νέου σας σπιτιού. Σε κάποια σημεία του σαλονιού σας μπορεί να τοποθετηθεί και διακοσμητική πέτρα δίνοντας έτσι μία πρόσθετη αισθητική υπεραξία στον χώρο σας .

Τέλος θα τοποθετηθούν τα φωτιστικά, οι κουρτίνες, τα έπιπλα, τα διακοσμητικά αντικείμενα. Αυτό είναι το τέλος της αρχής της νέας σας ζωής.

ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΜΑΣ

Βρισκόμαστε μέσα στην οικοδομή για πάνω από τριάντα χρόνια. Οι τέχνες που γνωρίζουμε να κάνουμε είναι αρκετές και η τεχνογνωσία μας μεγάλη σχετικά με το πώς πρέπει να γίνει μια δουλειά. Παραπάνω προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε, όσο μπορούσαμε πιο συνοπτικά τα στάδια για μία ανακαίνιση. Τα συνεργεία, οι ειδικότητες, οι μάστορες που χρειάζονται εμφανίζονται παραπάνω. Με χαρά μας σας τους παρουσιάζουμε και σας τους συστήνουμε.