Blog

Ενεργειακό Τζάκι: μιά σύντομη ιστορία

Ενεργειακά τζάκια

Τα ενεργειακά τζάκια έχουν μπει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Με μία πρόχειρη αναζήτηση σε εφημερίδες, περιοδικά και δημοσιευμένα στο διαδίκτυο άρθρα που αφορούσαν την κατασκευή η την διακόσμηση του σπιτιού, μόλις πριν 10-15 χρόνια, το κύριο ερώτημα για το είδος του τζακιού που επρόκειτο να τοποθετηθεί ήταν χειροποίητο τζάκι, φτιαγμένο στο χέρι από μάστορα, η προκατασκευασμένο τζάκι από κάποια εταιρεία που παρήγαγε τζάκια με πυρότουβλο η με μαντέμι.

Οι εταιρείες που εισήγαγαν ενεργειακά τζάκια

Οι εταιρείες που εισήγαγαν ενεργειακά τζάκια ήταν λίγες, το πετρέλαιο φθηνό και οι ανάγκες μας διαφορετικές.
Τα περισσότερα διαμερίσματα που ανοικοδομήθηκαν την τελευταία 20ετία διαθέτουν παραδοσιακό τζάκι και αυτό γιατί οι κατασκευαστές τους θεωρούσαν ότι ένα παραδοσιακό τζάκι προσθέτει υπεραξία στο διαμέρισμα. Υπεραξία συναισθηματική και αισθητική. Γιατί ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την θαλπωρή που προσφέρει ένα αναμμένο τζάκι, την μυσταγωγία που ενώνει την οικογένεια μπροστά του. Καίνε οι φλόγες και τρώνε το ξύλο και τις έγνοιες.

Όλα αυτά με την απαραίτητη και ιδανική συνθήκη ότι το τζάκι έχει κατασκευαστεί σωστά και έχουν τηρηθεί όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την σωστή λειτουργία του. Και όταν λέμε σωστή λειτουργία του εννοούμε να μην καπνίζει το τζάκι. Με ένα ανοικτό παραδοσιακό τζάκι δεν έχουμε τόσο την απαίτηση να μας ζεστάνει αλλά επιθυμούμε να τραβάει καλά. Από την φυσική γνωρίζουμε ότι τα σωματίδια του καπνού είναι βαρύτερα από τον αέρα. Αυτό που τα οδηγεί προς τα πάνω, προς την έξοδο στο εξωτερικό περιβάλλον από την καμινάδα είναι η ζεστή ροή αέρα. Θερμός αέρας του σπιτιού φεύγει λοιπόν από την καμινάδα. Σκεφθείτε λοιπόν ότι ένα ανοικτό τζάκι, σε πλήρη λειτουργία, καίγοντας δηλαδή 5 κιλά ξύλα την ώρα απορροφά από το σπίτι περίπου 300 κυβικά μέτρα. Αυτός ο αέρας αναπληρώνεται από το εξωτερικό του σπιτιού με κρύο φρέσκο αέρα. Από τις εξωτερικές θυρίδες αερισμού του τζακιού , από τον απορροφητήρα, από τις χαραμάδες κλπ. Αν το παραδοσιακό τζάκι μας δεν ¨βρει¨ αυτά τα 300 m³ θα καπνίσει.

 μετατρέψετε το υπάρχον τζάκι σε ενεργειακό

Στις μέρες μας, μέρες οικονομικής κρίσης, που όλοι μας προσπαθούμε να ζεστάνουμε το σπίτι μας οικονομικά, η χρήση του παραδοσιακού μας , ανοικτού τζακιού ίσως είναι ασύμφορη οικονομικά.

Πρότασή μας είναι να αντικαταστήσετε η να μετατρέψετε το υπάρχον τζάκι σε ενεργειακό. Το τι είναι ενεργειακό τζάκι είναι θέμα ορισμού. Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός ενεργειακού τζακιού είναι η ύπαρξη πόρτας (κλειστή εστία) και ο θερμαινόμενος αέρας περιμετρικά της εστίας. Το ενεργειακό τζάκι επειδή ακριβώς διαθέτει πόρτα αυξάνει τη θερμοκρασία στο θάλαμο καύσης, η μεγαλύτερη θερμοκρασία οδηγεί στην καλύτερη καύση των εκλυόμενων αερίων και μονοξειδίου με αποτέλεσμα καλύτερη, πιο τέλεια καύση, υψηλότερη απόδοση. Η συνέπεια είναι, επειδή συνήθως τα ενεργειακά τζάκια διαθέτουν θερμοθάλαμο, προσαρμοσμένο γύρω από τον θάλαμο καύσης, ο αέρας που περιέχεται στον θερμοθάλαμο να είναι πολύ ζεστός και εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τον προωθήσουμε στον χώρο.

Στην προηγούμενη παράγραφο αναφέραμε ότι ένα ανοικτό παραδοσιακό τζάκι σε πλήρη λειτουργία χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά 300 m³ αέρα την ώρα. Η αντίστοιχη ποσότητα για το ενεργειακό τζάκι είναι κατά προσέγγιση 40 m³ και αυτό γιατί το άνοιγμα του τζακιού δεν είναι μισό τετραγωνικό μέτρο (πλάτος Χ ύψος, του παραδοσιακού τζακιού, 0,85 cm X 0.60 cm περίπου) αλλά ο αέρας που εισάγεται στον θάλαμο καύσης και διαφεύγει στο εξωτερικό περιβάλλον από την καμινάδα, εισάγεται από τις θυρίδες εισαγωγής αέρα που είναι κάποια τετραγωνικά εκατοστά. Συνεπώς το ενεργειακό τζάκι δεν μας ¨αδειάζει¨το σπίτι μας από τον ζεστό του αέρα όπως συμβαίνει με το παραδοσιακό τζάκι.

Τα είδη των ενεργειακών τζακιών

Μία πρώτη κατηγοριοποίηση των ενεργειακών τζακιών είναι τα ενεργειακά τζάκια φυσικής ροής και τα αερόθερμα ενεργειακά τζάκια.

Φυσικής ροής

Τα είδη των ενεργειακών τζακιώνΤα φυσικής ροής είναι τζάκια είτε εξολοκλήρου από μαντέμι είτε τζάκια με μεταλλικό σκελετό και επενδυμένα, συνήθως, με μαντέμι στον θάλαμο καύσης. Δεν διαθέτουν όπως τα αερόθερμα ενσωματωμένο μεταλλικό θερμοθάλαμο αλλά ο θερμοθάλαμος δημιουργείται κατά την διαδικασία της τοποθέτησης. Όταν τοποθετείται το τζάκι, κλείνεται περιμετρικά με πυράντοχη γυψοσανίδα και εσωτερικά η γυψοσανίδα επενδύεται με θερμομονωτικό. Η με πετροβάμβακα με επίστρωση αλουμινίου η με πυριτικό ασβέστιο. Απαιτείται ένα άνοιγμα εισαγωγής αέρα κάτω και ένα, διπλάσιου περίπου εμβαδού, πάνω. Ο κρύος αέρας εισέρχεται στο θερμοθάλαμο από την κάτω περσίδα ζεσταίνεται και εξέρχεται στο δωμάτιο από την πάνω περσίδα. Έτσι δημιουργείται μια σημαντική ροή θερμού αέρα, κύκλωμα, περίπου 50 m³ την ώρα.

Αερόθερμα

Στα αερόθερμα ενεργειακά τζάκια η ροή του αέρα είναι βεβιασμένη. Χρησιμοποιούμε δηλαδή μοτέρ (βεντιλατέρ) για την κίνηση του αέρα στον ενσωματωμένο μεταλλικό θερμοθάλαμο. Οι κατασκευαστές παράγουν και προτείνουν αρκετά μεγάλης δύναμης μοτέρ. Κάποια από αυτά υπόσχονται ότι μπορούν να αποδώσουν στο χώρο ακόμα και 1000 m³ αέρα. Αυτό βέβαια συμβαίνει στη πιο μεγάλη σκάλα λειτουργίας τους, με το ενδεχόμενο και ο αέρας να μην είναι αρκετά ζεστός αλλά και να ακούγεται και κάποιος βόμβος από την λειτουργία του. Μία απόδοση στο χώρο 400 m³/την ώρα, θερμού αέρα στους 80˚ C, εκτιμώ ότι είναι πολύ ικανοποιητική. Έχουμε επίσης την δυνατότητα να οδηγήσουμε τον ζεστό αέρα και σε διπλανά δωμάτια κατασκευάζοντας δίκτυο αεραγωγών. Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί όπως απόσταση, δοκάρια κλπ αλλά δεν θα ήθελα να επεκταθώ εδώ.

Ένθετες κασέτες μετατροπής του παραδοσιακού σε ενεργειακό τζάκιΜία μεγάλη κατηγορία αερόθερμων ενεργειακών τζακιών αποτελούν και οι ένθετες κασέτες μετατροπής του παραδοσιακού σε ενεργειακό τζάκι. Συνήθως τοποθετούνται σε μία μέρα, χωρίς πολλά μερεμέτια (για αυτό το λόγο επιδιώκουμε να δουλεύουμε από κάτω και μέσα στο τζάκι και όχι να σπάμε την εξωτερική φούσκα) και με ιδιαίτερα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Αν είναι εφικτό τοποθετείται ανοξείδωτη καμινάδα από το κολάρο της κασέτας έως και την απόληξή της και τα κενά που πιθανόν δημιουργούνται ανάμεσα στην κασέτα και στο ήδη υπάρχον τζάκι σφραγίζονται όσον το δυνατόν πιο ερμητικά. Αυτό όχι μόνο για αισθητικούς αλλά και για τεχνικούς-λειτουργικούς λόγους.

Ανεξάρτητα από το αν το τζάκι μας είναι φυσικής ροής η με μοτέρ ο αέρας που ζεσταίνουμε είναι πάντα ο εσωτερικός αέρας του χώρου. Και στο βαθμό που μπορούμε ο αέρας που προορίζεται για την καύση του ξύλου στην εστία πρέπει να είναι εξωτερικός. Να αναπληρώνεται δηλαδή ο αέρας που χρειάζεται το τζάκι για να συντελεστεί η καύση. Υπάρχουν κατασκευάστριες εταιρείες ενεργειακών τζακιών που προσάγουν τον αέρα για την καύση κατευθείαν στην εστία, άλλες που τα τζάκια παίρνουν τον αέρα από κάτω, από το σκαφάκι για τις στάχτες και άλλες που ο αέρας για την καύση προσάγεται από μπροστά, από ρυθμιζόμενη θυρίδα εισαγωγής. Όλοι οι τρόποι είναι σωστοί.Τζάκι καλοριφέρ

Τα παραπάνω αφορούν ενεργειακά τζάκια αέρα και βασίζονται στην αρχή ότι εκμεταλλευόμαστε τον ζεστό αέρα που δημιουργείται γύρω από το τζάκι. Στις μέρες μας, που όλο και περισσότερη τεχνολογία συμπυκνώνεται στα ενεργειακά τζάκια, μία πολύ καλή επιλογή αν θέλουμε να ζεστάνουμε μεγάλα διαμερίσματα, με πολλά δωμάτια η μεζονέτες, είναι και τα τζάκια καλοριφέρ η τζάκια νερού. Αντί δηλαδή να ζεσταίνουμε αέρα και να τον διοχετεύουμε στον χώρο, ζεσταίνουμε νερό και εκμεταλλευόμαστε την ύπαρξη του δικτύου των καλοριφέρ. Αυτά τα συστήματα είναι απόλυτα ασφαλή, λειτουργικά και αξιόπιστα. Κοστίζουν περισσότερο από τα ενεργειακά τζάκια αέρα για την αρχική τους εγκατάσταση αλλά το κόστος λειτουργίας τους και η αποδοτικότητά τους εξασφαλίζουν σύντομη και σίγουρη απόσβεση.

Τα υπόλοιπα κομμάτια του puzzle : καμινάδα και επένδυση

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΜΙΝΑΔΩΝΓια την καλή λειτουργία του τζακιού ο αφανής ήρωας είναι η καμινάδα του. Στην περίπτωση που σχεδιάζετε τώρα το σπίτι σας και μπορείτε να τοποθετήσετε το τζάκι σε κάποιο εσωτερικό σημείο του σπιτιού , προτιμήστε το.

Έτσι η καμινάδα θα παραμένει ζεστή και αυτό μπορεί να σας απαλλάξει από μελλοντικά προβλήματα. Αν η καμινάδα βρίσκεται  εξωτερικά του σπιτιού, προτείνουμε να είναι μονωμένη ανοξείδωτη κυκλικής διατομής.

Αν περνάει εσωτερικά μπορεί να είναι και αμόνωτη INOX η ακόμα και κτιστή από προκατασκευασμένα στοιχεία. Δώστε μεγάλη προσοχή στη σωστή διατομή της, στο ύψος της και στην απόληξή της ( καπέλο τζακιού ). Φροντίστε επίσης να παραμένει καθαρή. Αυτό επιτυγχάνεται με το να καίτε στεγνά ξύλα, χαμηλής περιεκτικότητας σε υγρασία. Αποφεύγετε επίσης τα ψησίματα.

Τέλος για να είναι ολοκληρωμένη σαν κατασκευή το ενεργειακό τζάκι απαιτείται και η επένδυσή του. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε για την επένδυση του ενεργειακού τζακιού, όπως και κάθε τζακιού είναι : μάρμαρο, γρανίτης πέτρα, ξύλο, INOX η και συνδυασμός τους.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΖΑΚΙΟΥ

3D Σχεδίαση

Περιηγηθείτε στις σελίδες του site μας, ανακαλύψτε τις προτάσεις μας και ελπίζουμε να βρείτε αυτό που θα καλύψει τις αισθητικές και λειτουργικές απαιτήσεις σας σε ότι έχει να κάνει με τα ενεργειακά τζάκια.