Blog

Επένδυση τζακιού διακόσμηση και υλικά

Επένδυση τζακιού

Η οικονομική κρίση μας έκανε να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι και η θέρμανση. Το τζάκι επέστρεψε στα σπίτια μας και αυτό διότι προσφέρει μια πιο οικονομική, εναλλακτική θέρμανση.

Η φωτιά συντέλεσε στην εξέλιξη του ανθρώπινου γένους, καθώς χάρη στη χρήση της, οι πρόγονοι μας κατάφεραν να παρέχουν ζεστασιά, βελτιώνοντας σε σημαντικό βαθμό το βιοτικό τους επίπεδο. Το τζάκι στα αρχαία χρόνια λεγόταν εστία και αποτελούσε το κέντρο γύρω από το οποίο κτιζόταν η οικία.

Κάθε χώρος που διαθέτει ένα τζάκι γίνεται σημείο αναφοράς, αλλά εκτός από την πρακτικότητα του, παρέχει δυνατότητες για μια εντυπωσιακή διακόσμηση, κάνοντας το σημείο αυτό ίσως και το εντυπωσιακό σημείο όλης της οικίας.

Όσον αφορά την επένδυση του τζακιού, εάν επιθυμούμε ένα πιο κλασικό στιλ, θα ήταν καλό να στολίσουμε το τζάκι με γρανίτη ή μάρμαρο, ενώ φροντίζουμε να μην τονίσουμε πολύ την φούσκα του τζακιού.

Η επένδυση τζακιού για αυτούς που λατρεύουν το μοντέρνο στιλ έχει να κάνει ως εξής: Επιλέγουμε εστίες μακρόστενες που τοποθετούνται παράλληλα με το πάτωμα, ενώ χρησιμοποιούμε γυψοσανίδα για να κρύψουμε τον όγκο του τζακιού.

Οι λάτρεις των παραδοσιακών τζακιών από την άλλη πλευρά για την επένδυση του τζακιού τους επιλέγουν μια όμορφη πέτρα και με αυτή στολίζουν την «εστία» τους.

Ποια υλικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με σκοπό την επένδυση του τζακιού μας;

Σκυρόδεμα – επιχρίσματα

Σκυρόδεμα - επιχρίσματα

Η τοποθέτηση σκυροδέματος πάνω στο τζάκι προσφέρει ένα πιο μινιμαλιστικό στιλ. Τα επιχρίσματα με βάση το τσιμέντο, βαμμένα με χρώματα και τεχνικές ανάλογα με το στιλ διακόσμησης του εκάστοτε χώρου, διαμορφώνουν τζάκια σε απέριττη γραμμή.

Γυψοσανίδα

Γυψοσανίδα

Η γυψοσανίδα θεωρείται ως ένα από τα πιο δημοφιλή υλικά διακόσμησης τζακιού, ενώ κατά τη χρήση της μπορούμε να εφαρμόσουμε διάφορες τεχνοτροπίες.

Πετρώματα

Πετρώματα

Πετρώματα θεωρούνται τα μάρμαρα και οι γρανίτες. Ο συνδυασμός τους με τα άλλα στοιχεία του χώρου μπορεί να δημιουργήσει εντυπωσιακότατες κατασκευές, με μεγάλη αντοχή.

Μεταλλικά φύλλα

Μεταλλικά φύλλα

Τα μεταλλικά φύλα όπως ο χάλυβας και ο χαλκός, κατέχουν δεσπόζουσα θέση στις σύγχρονες κατασκευές τζακιών. Θεωρούνται καλοί αγωγοί της θέρμανσης και αποτελούν μια οικονομική λύση επένδυσης.

Ξύλο

Ξύλο

Το ξύλο χρησιμοποιείται σε τζάκια με ρουστίκ αισθητική. Το ξύλο συνδυάζεται με υλικά όπως η πέτρα και το μάρμαρο.

Κεραμικά πλακάκια- ψηφίδες

Κεραμικά πλακάκια- ψηφίδες

Η τοποθέτηση ψηφίδων προσφέρει μια ελκυστική και ζεστή όψη. Θα πρέπει, ωστόσο, να προβλεφθεί μόνωση, με σκοπό την αντιμετώπιση προβλημάτων από την ανάπτυξη της θερμοκρασίας.

Καθρέφτης

Καθρέφτης

Με ιδιαίτερη προσοχή εφαρμόζεται για διακόσμηση του τζακιού το γυαλί ή ο καθρέφτης.

Περισσότερες ιδέες και σχέδια