Blog

Μετατροπή τζακιού σε ενεργειακό

Ενεργειακή κασέτα Edilkamin ECOSTAR
Η μετατροπή ενός παραδοσιακού ανοικτού τζακιού σε ενεργειακό γίνεται συνήθως σχετικά εύκολα, χωρίς πολλά μερεμέτια και χωρίς μεγάλη ενόχληση για τους διαμένοντες στο σπίτι. Η μικρή δε ενόχληση είναι αμελητέα ποσότητα σε σχέση με τα μόνιμα και πολλαπλά οφέλη που έχει να αποκομίσει ο νοικοκύρης του σπιτιού.Οι συσκευές θέρμανσης που τοποθετούνται εσωτερικά του υπάρχοντος τζακιού, έτσι ώστε να το αναβαθμίσουν σε ενεργειακό αποκαλούνται ένθετες ενεργειακές κασέτες  η κασέτες αναβάθμισης τζακιού.

Είναι αερόθερμης λειτουργίας ( με βεντιλατέρ ) και δεν έχουν από πλευράς αποδοτικότητας να ζηλέψουν τίποτα από ένα αερόθερμο ενεργειακό τζάκι.Οι βασικές τους διαφορές είναι στο άνοιγμα της πόρτας ( στην κασέτα τζακιού το άνοιγμα είναι μόνο προς τα έξω ) και στην δύναμη των μοτέρ ( πιο ισχυρά στα ενεργειακά τζάκια ).Εξασφαλίζουν όμως τα ίδια πλεονεκτήματα που έχει ένα ενεργειακό τζάκι σε σχέση με ένα ανοικτό, παραδοσιακό.

Γνωρίζουμε ότι μία βασική προϋπόθεση για να είναι μία εστία ενεργειακή είναι ή ύπαρξη πόρτας. Έτσι αποφεύγεται η διαφυγή, δια μέσου της καμινάδας, του θερμού αέρα του δωματίου που καίει το τζάκι, στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης η κλειστή πόρτα συντελεί στην αύξηση της θερμοκρασίας εσωτερικά της εστίας με αποτέλεσμα την καλύτερη καύση των παραγόμενων καυσαερίων ( κυρίως μονοξειδίου του άνθρακα ). Αυτό προκαλεί ανάδραση κατά συνέπεια ακόμα μεγαλύτερη εκλυόμενη θερμότητα.

Η βασική φιλοσοφία κατασκευής των ενεργειακών κασετών είναι ο, διπλού τοιχώματος, θερμοθάλαμος που περιβάλει την εστία. Τα μοτέρ που βρίσκονται τοποθετημένα στο κάτω μέρος της κασέτας εισάγουν τον αέρα του χώρου στον θερμοθάλαμο, ο αέρας κυκλοφορεί περιμετρικά της κασέτας, θερμαίνεται και εξέρχεται καυτός από τις θυρίδες εξαγωγής που υπάρχουν στο πάνω μέρος της κασέτας.

 

ΕΙΔΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΑΣΕΤΩΝ

Υπάρχουν δύο είδη ενεργειακών κασετών : ή με μαντεμένιες εστίες που περιβάλλονται με μεταλλικό περίβλημα ή με διπλό μεταλλικό σκελετό και επένδυση εσωτερικά με διάφορα υλικά κατάλληλα για φωτιά ( μαντέμι, βερμικουλίτη, πυρόπλακα ή χάλυβα).

Στην πρώτη κατηγορία συναντάμε συνήθως εισαγόμενες ευρωπαϊκές ενεργειακές κασέτες και στην δεύτερη ελληνικές.

Οι τύποι τους ποικίλουν ανάλογα με το που θα τοποθετηθούν και συναντάμε ενεργειακές κασέτες : μεσαίες ( για τοποθέτηση σε τζάκι μίας όψης ) , δίφατσες ( για τζάκι δύο όψεων ), στρογγυλές ( με οβάλ τζάμι ), πολύγωνες ( για γωνιακά τζάκια ) ακόμα και διαμπερείς κασέτες.

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Οι αποδόσεις είναι ψηλές και κυμαίνονται στο 70%-80%. Και τα παραγόμενα KW ποικίλουν από 9 έως 18 ¹. Συγκρινόμενες δηλαδή με τα παραδοσιακά τζάκια που οι αποδόσεις τους κυμαίνονται στο 12%-18% και συνυπολογίζοντας ότι κατά την καύση τους καταναλώνουν τα μισά ξύλα, συνειδητοποιούμε ότι είναι πιο αποδοτικές στο δεκαπλάσιο.

 

Ένας επίσης σημαντικός λόγος που θα πρέπει να μας προτρέψει στην μετατροπή του τζακιού μας σε ενεργειακό είναι και η σαφώς πιο «καθαρή» λειτουργία του. Τα κλασσικά τζάκια εκλύουν 19.3 μg αιωρούμενων σωματιδίων ανά κιλό καύσιμης ύλης ενώ τα ενεργειακά τζάκια 5.1 μg. Αν θέλουμε να περιορίσουμε σημαντικά το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, που παρουσιάζεται κάποιες μέρες με άπνοια τον χειμώνα, δεν θα πρέπει μόνο να σταματήσουμε την καύση επικίνδυνων και ακατάλληλων υλικών ( μοριοσανίδες κλπ. ) ή νωπού ξύλου με μεγάλα ποσοστά υγρασίας. Θα πρέπει να φροντίσουμε οι συσκευές μας να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερη καύση. Και αυτό είναι κάτι που οι ενεργειακές κασέτες μπορούν να το εγγυηθούν.

xyloΝα σημειώσουμε εδώ πως το πρόβλημα της εκπομπής μικροσωματιδίων στο περιβάλλον δεν έγκειται μόνο στην εκπομπή τους στο εξωτερικό περιβάλλον διαμέσου της καμινάδας αλλά και στον χώρο που καίει το ανοικτό τζάκι².

Το δεδομένο είναι βέβαια ότι τα μικροσωματίδια από την καύση του ξύλου θεωρούνται λιγότερα τοξικά από αυτά που παράγονται από την καύση του πετρελαίου. Έχουν δε μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Οι ενεργειακές κασέτες όπως και τα ενεργειακά τζάκια λόγω της ύπαρξης πόρτας εγγυώνται ασφάλεια και σιγουριά κατά την καύση τους. Δεν πετάγονται σπίθες και δεν καπνίζουν. Μπορείς δηλαδή να απομακρυνθείς άφοβα κατά την διάρκεια της λειτουργίας τους. Το βράδυ μπορείς να δημιουργήσεις μία καλή φωτιά και να πας για ύπνο.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η τοποθέτηση συνήθως γίνεται μέσα σε μία μέρα. Προηγείται η απομόνωση του χώρου γύρω απο το τζάκι με πλαστικά ( νάϋλον), το σκέπασμα των επίπλων και η τοποθέτηση χαρτονιού στο πάτωμα. Συνήθως θα πρέπει να αποξηλωθούν  κάποια πυρότουβλα στην πλάτη της ήδη υπάρχουσας εστίας. Είναι πολύ σπάνιο να «κουμπώσει» η κασέτα  ακριβώς στο υπάρχον τζάκι. Προσπαθούμε να δουλεύουμε από κάτω και μέσα στο τζάκι, όταν βέβαια είναι εφικτό, για την αποφυγή δημιουργίας μεγάλου μερεμετιού. Δεν σπάμε δηλαδή την εξωτερική φούσκα του τζακιού σας. Επιδιώκουμε να περάσουμε ανοξείδωτη καμινάδα σε όλη την διαδρομή  της υφιστάμενης που συνήθως είναι από ελλενίτ, κτιστή ή από προκατασκευασμένα τσιμέντινα στοιχεία. Τα κενά που πιθανόν να δημιουργηθούν ανάμεσα στην νέα σας συσκευή ( κασέτα ) και το προϋπάρχον ανοικτό τζάκι θα πρέπει να κλείσουν  όσο γίνεται καλύτερα, για λόγους αισθητικούς αλλά και πολύ περισσότερο για λόγους λειτουργικούς, τεχνικούς³.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

¹Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες η πιστοποίηση των συσκευών θέρμανσης απαιτεί αυστηρές προδιαγραφές όσον αφορά την  εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα. Με μεγάλες εκπομπές ρύπων δεν πιστοποιούνται. Επίσης ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων σε κάποιες χώρες υπάρχει πολιτική επιδοτήσεων για την αγορά και εγκατάσταση  συσκευών θέρμανσης που καίνε ξύλο.  Έτσι οι κατασκευαστές στην Ευρώπη για να περάσουν τους ελέγχους πιστοποίησης, προτιμούν στην διαδικασία  ελέγχου την όσον το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση σε ξύλα, κατά συνέπεια την λιγότερη εκλυόμενη ενέργεια σε KW. Το κέρδος βέβαια είναι η σαφώς και λιγότερη ποσότητα ρύπων στην ατμόσφαιρα, κατά συνέπεια η επιδιωκόμενη πιστοποίηση. Στην Ελλάδα η και σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, δεν υπάρχει αντίστοιχη νομοθεσία που να συνδέει την πιστοποίηση συσκευών με την εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα. Κατά συνέπεια το εμπορικό συμφέρον του κατασκευαστή είναι να δηλώσει την παραγόμενη από αυτόν συσκευή με όσα περισσότερα KW μπορεί. Αυτό ελπίζω να λύνει την πιθανή σας απορία πως είναι δυνατόν εστίες από την Γερμανία η Ιταλία π.χ. να πιστοποιούνται με απόδοση 10 KW και άλλες ελληνικές με 27 KW. Και οι δύο είναι πιστοποιημένες αλλά στην διαδικασία πιστοποίησης η μία έκαψε 2,5 kg/h και η δεύτερη 8 kg/h.

 

²Μερικές απλές, χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ

  • Δεν χρησιμοποιούμε σαν καύσιμη ύλη στο τζάκι η στην σόμπα : βαμμένα η βερνικωμένα ξύλα, έπιπλα η κάθε είδους πλαστικό.
  • Αποφεύγουμε τα χημικά προσανάμματα, προτιμούμε τα φυσικά (δαδιά ).
  • Δεν αγοράζουμε ξυλεία εμποτισμένη με χημικά που αποσκοπεί σε αργή καύση ή εύκολο άναμμα.
  • Σε περίπτωση που επιθυμούμε την καύση βιομάζας για αποφασιστική συνεισφορά στην θέρμανση του σπιτιού, είναι προτιμότερο να στραφούμε σε άλλες λύσεις όπως : κεντρική θέρμανση με τζάκι καλοριφέρ, σόμπες pellet, ενεργειακά τζάκια.
  • Η σωστή συντήρηση των συσκευών θέρμανσης είναι απαραίτητη.
  • Αποφεύγουμε θερμάστρες που λειτουργόυν με αέριο η κάρβουνο στο διαμέρισμα ή στο τροχόσπιτο.
  • Προτιμούμε συσκευές που φέρουν την ένδειξη «CE».
  • Σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε σόμπα, τζάκι η καυστήρα βιομάζας ενδεδειγμένη είναι η εγκατάσταση ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα που λειτουργεί με μπαταρία.

 

³Σε κάθε περίπτωση και πριν γίνει η τοποθέτηση της ενεργειακής κασέτας προηγείται επίσκεψη στο χώρο σας από έμπειρο τεχνικό μας. Μετά την ανάλυση όλων των δεδομένων εισηγούμαστε και προτείνουμε τον τρόπο που πρέπει να γίνει σωστά  η δουλειά από τεχνικής άποψης. Θυμηθείτε ότι πρόκειται για κατασκευή όχι για παρασκευή. Δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές και η κάθε δουλειά έχει τις ιδιαιτερότητές της . Υπάρχει όμως η τεχνογνωσία, η εμπειρία και η θέλησή μας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.